De tijdbeleving is een wonderlijk verschijnsel, de vorige keer had ik het over een voorbeeld uit de schooltijd: wat was je favoriete vak toen?
Voor mij waren lessen Engels vaak heel boeiend, net als beeldend werk of muziek, minder geïnteresseerd was ik toen in aardrijkskunde en algebra. Saai. Het uur ging maar niet voorbij….
Al kijk ik er nu anders tegenaan, het verschijnsel lang uur of kort uur is er natuurlijk nog steeds. Het meten van een minuut of een uur valt vaak niet samen met de beleving. Denk bijvoorbeeld aan meditatie…. Wij praten dus over verschillende niveaus:
- Het is 10 uur (consensus niveau)
- De tijd van het wachten lijkt maar niet te verstrijken (droom niveau)
- Dit moment lijkt wel eeuwig te zijn (essentie niveau)
Consensus realiteit
In het dagelijks leven komen wij vooral in aanraking met het eerste niveau, de consensus realiteit:
- Hoe laat is het nu in Amsterdam? Hoe laat is het in Hongkong?
- Wat is de afstand tussen London en Florence?
- Wanneer is de deadline?
- Hoeveel werknemers zijn in dit bedrijf werkzaam?
- Hoe heet je? En hoe heet je niet?
Het is waar of het is niet waar, het is meetbaar, het helpt ons te communiceren en geeft een gezamenlijk uitgangspunt. Problemen kunnen optreden wanneer wij denken dat dít de realiteit is. Dit en niets anders…! De meesten van ons kennen discussies over bewijsbaarheid, feiten, betrouwbare onderzoeken enzovoort. Het betreft ook ons belangrijkste gezamenlijke referentiekader. Wij kunnen het met woorden beschrijven. Wij kunnen het met elkaar eens worden op dit gebied.
Dit even als cliff hanger, tot de volgende keer.
Geef een reactie